Ahad, 2 Ogos 2009

Fitnah dan Pilihanraya

Suatu hari ketika sibuk membeli-belah di sebuah pasaraya hp Ahmad ( bukan nama sebenar ) berbunyi menunjukkan sebuah khidmat pesanan ringkas (sms) telah diterima.. : “Pak Uda ( bukan nama sebenar) masukkan dadah dalam nasi lemak dia, tu yang ramai orang makan nasi lemak kat warong dia, diaorang semua dah ketagih dadah, sebarkan”
Tanpa berfikir panjang Ahmad pun sebarkan sms tersebut. Bayangkan seandainya Ahmad sebarkan sms itu kepada 10 orang, dan setiap orang yang mendapat meseg itu hantar kepada 10 orang lain. Dalam 10 minit mungkin meseg itu boleh tersebar kepada ratusan ribu orang. Subhanallah, seandainya meseg itu hanya fitnah ( dalam bahasa arab buhtan ) semata-mata, maka sudah tentu syaitan boleh bertepuk tangan meraikan kejayaannya membuatkan ramai manusia bergelumang dengan dosa besar.
Ini merupakan salah satu contoh kesalahan yang seringkali kita lakukan seandainya kita tahu balasan orang yang melakukan fitnah nescaya kita akan berfikir beribu kali sebelum menyebarkannya.
Balasan bagi penyebar fitnah ( buhtan )
Firman Allah s.w.t mafhumnya:
“ Dan orang-orang yang menyakitkan hati orang-orang mu’min dengan sesuatu yang tidak mereka lakukan maka mereka telah membawa pembohongan ( buhtan ) yang besar dan dosa yang nyata ” ( Al-Ahzab : 58 )
Sabda nabi:
“ Barangsiapa yang memerangi waliku maka aku mengisytiharkan perang terhadapnya “ ( Riwayat Muslim )
Hakikatnya kita bukan sahaja berdosa seandainya melakukan fitnah ( buhtan ) terhadap saudara muslim kerana mereka-reka cerita untuk memburuk-burukkan dan menjatuhkan mereka, bahkan kita juga tetap berdosa seandainya menyebarkan perkara-perkara buruk yang sememangnya mereka lakukan ( ghibah ).
Apa itu ghibah??
Sabda nabi:
“ Ghibah adalah menyebut sesuatu yang dibenci oleh saudaranya “
Boleh difahami disini berdosa bukan sahaja menyebarkan buhtan (pembohongan) bahkan sebarkan sesuatu yang tidak disukai oleh saudara kita walaupun ianya benar tetap mendapat dosa.
Balasan bagi pengumpat ( ghibah )
Sabda nabi:
“ Wahai orang-orang yang beriman dengan lisannya dalam keadaan hatinya masih belum beriman, janganlah kamu mengumpat, dan janganlah kamu mencari2 aurat (kesalahan) saudara kamu kerana barang siapa yang mencari2 aurat (kesalahan) saudaranya maka Allah akan mencari2 auratnya (kesalahan) dan barangsiapa yang Allah mencari kesalahannya Allah akan mendedahkan keburukannya walaupun didalam rumah”
Situasi-situasi yang dimaafkan ghibah
Ulama’ kita hanya membenarkan ghibah di beberapa tempat diantaranya:
1. Dizalimi: orang-orang yang dizalimi memberitahu kezaliman yang telah dilakukan keatasnya kepada amir (ketua) untuk mendapatkan haknya.
2. Membinta bantuan: boleh ghibah untuk meminta bantuan mengubah kemungkaran, dan untuk mengembalikan ahli maksiat ke jalan yang benar.
3. Meminta fatwa: seperti yang dikatakan oleh Hendon kepada Rasulullah: “ Sesungguhnya Abu Sufyan kedekut tidak memberikan kami nafkah dan tidak mencukupkan keperluan kami adakah aku boleh mengambil hartanya tanpa pengetahuannya maka Rasulullh membalas : “ Ambillah sekadar keperluan kamu dan anak-anakmu”
4. Memberikan peringatan kepada orang mukmin tentang keburukan yang bakal berlaku.
5. Orang yang dikenali dengan laqab (panggilan) tertentu seperti “Man botak” dan lain-lain.
6. Orang yang jelas-jelas melakukan kefasikan
Oleh yang demikian saya menyeru kepada kita semua yang bakal menghada pilihanraya di Mansurah atau di tempat-tempat lain agar jauhilah buhtan (penipuan) dan ghibah (ngumpat) moga-moga kita akan menjadi golongan yang dipelihara oleh Allah.
“ Ya Allah bantulah kami dalam menghadapi ujian dan fitnah dunia.. Tabahkanlah hati kami Ya Allah.. Gantikanlah kesabaran kami dengan syurgamu..”


Rujukan:
1. Riyadus Solihin ( Imam Nawawi )
2. Maui’zatul Mu’min ( Imam Said Jamaluddin )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan